Pregradni zidovi

Pregradni zidovi od gipskaton ploča su idealno rešenje za brzo, jeftino i kvalitetno pregradjivanje vaših prostorija. Bilo da se radi o stambenom, poslovnom ili nekom drugom prostoru, pregradni zidovi uvek mogu da nadju primenu.

Pružamo usluge profesionalne izrade svih pregradnih zidova, oblaganja zidova, suvog malterisanja i svih ostalih gipsanih (gipsarskih) radova. Naše dugogodišnje iskustvo u završnim gradjevinskim radovima uvek vam stoji na raspolaganju. Ako imate bilo kakva pitanja vezano za naše usluge, pozovite ili pošaljite e-mejl sa pitanjem.

U daljem nastavku teksta možete saznati više o pregradnim zidovima.

Od čega se sastoje i kakvi mogu biti pregradni zidovi?

Gipsani pregradni zidovi sa metalnom podkonstrukcijom su nenoseći zidovi. Izradjeni su od pocinkovanih, čeličnih profila i gipskartonskih ploča. Uglavnom se izradjuju jednostrukim oblaganjem, mada se mogu izraditi i dvostrukim gde se dobija izuzetna čvrstina. U zavisnosti od potrebe i namene, koristi se podkonstrukcija različite širine, pa tako i završna debljina zida može da bude raznih veličina. Posle montiranja podkonstrukcije, moguće je sprovesti razne instalacije kroz zid, električnu, vodovodnu, kanalizacionu itd. U medjuprostoru dve table postavja se izolacija koja može biti zvučna, toplotna ili neka druga. Preradni zid može se izraditi i zakrivljen, može da bude u formi paravana itd.

Instalacioni pregradni zidovi

Metalne podkonstrukcije pregradnih zidova pogodne su za ugradnju svih vrsta instalacija. Električni kablovi, vodovi i cevi prečnika do 30 mm mogu se horizontalno provoditi kroz vertikalne nosače u jednostrukoj metalnoj konstrukciji. Cevi većeg prečnika mogu se smestiti u šupljinu između nosača dvostruke noseće konstrukcije pregrade. Pritom se međuprostor prilagođava prečniku cevi. Za razliku od uobičajene ugradnje u masivnom zidu, ovde nema probijanja instalacijskih kanala i otvora, nema buke i prašine. Suva ugradnja omogućuje velike prednosti upravo pri izvodjenju instalacija.

Oblaganje zidova

Oblaganje zidova gips pločama na metalnoj podkonstrukciji je pre svega zamena za malterisanje. Osnovna prednost oblaganja je brz i čist postupak izrade u odnosu na malterisanje. Još jedna namena je izolacija. Posle postavljanja podkonstrukcije u medjuprostoru moguće je postaviti zvučnu ili toplotnu izolaciju i tako izolovati zid. Oblaganje zidova se koristi i u specijalnim sistemima suve gradnje.

Suvo malterisanje

Suvo malterisanje je zamena za klasično malterisanje zidova. Izrada je nekoliko puta brža i čistija i to je osnovna prednost. Kod suvog malterisanja nije moguće ugraditi zvučnu izolaciju. Moguće je toplotno izolovati zid pre lepljenja tabli i to lepljenjem stiropora. Na postavljeni stiropor se onda lepe table od gipskartona. Ovaj način termoizolacije je posebno pogodan za unutrašnje izolovanje prostora i jeftiniji je od oblaganja zidova, jer se ne koristi metalna podkonstrukcija.

Prednosti gipsanih pregradnih zidova:

  • Pregradni zidovi su finansiski isplatljiviji od klasično zidanih, i to otprilike duplo
  • Zahvaljujući suvom postupku ne unosi se dodatna vlaga u prostor, a samim tim se i brže (nekoliko puta) i čistije gradi
  • Gipsani pregradni zidovi su lagani (25-50kg/m2) dok su klasični zidovi iste debljine nekoliko puta teži (200-400kg/m2). Zbog toga su posebno pogodni u prostorima oslabljene medjuspratne konstrukcije.
  • Gipskartonske površine su glatke i bez dodatne obrade su spremne za bojenje.
  • Jednostavna instalacija kablova i cevi kroz medjuprostor zida.
  • Gips reguliše klimu u prostorijama zahvaljuući velikoj sposobnosti regulacije vlage u vazduhu.
  • Gipsani pregradni zidovi pružaju veću zvučnu izolaciju u odnosu na klasične.
  • Mogućnost izrade zida sa visokom protivpožarnom zaštitom odabirom namenskih gipskarton ploča.
  • Mogućnost izrade zidova za specijalne namene i uslove.

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? POMOZITE DA I DRUGI VIDE. KLIKNITE LIKE I PODELITE GA NA FACEBOOK-U

Tagged: , , , ,

Comments are closed.