Molerski radovi

Molerski radovi (gletovanje i krečenje) je usluga koju najčesce pružamo našim klijentima. Zato ćemo ovu stranicu da iskoristimo da bi smo vam objasnili kakve sve vrste gletovanja i krečenja postoje i kakve efekte i kvalitete možemo da postignemo za vas.

 

Gletovanje

Gletovanje je fino izravnjavanje površina glet masom. To je najbitnija operacija prilikom pripreme zidova i od nje dosta zavisi krajnji izgled prostorije. Naše dugogodišnje iskustvo čini nas profesionalcima u ovoj oblasti. Bez problema možemo da pripremimo i loše malterisane i krivo malterisane površine. Kvalitet molerskih radova se ogleda u pravim ivicama, ćoškovima i ravnim površinama a to se ne može uraditi bez pravilnog gletovanja. Veoma često ugradjujemo aluminijumske lajsne pre gletovanja kako bi obezbedili prave ivice.

 

gletovanje

Osnovno gletovanje se obično radi u “dve ruke”. Kažem osnovno zato što ponekad mora i treća ruka da se izgletuje da bi zid ili plafon bio ravan. Postoje i finije glet mase od krečnih i one se nazivaju fini glet ili kit. To su mase koje se koriste u zadnjoj ruci kod gletovanja u veoma tankom sloju i služe za popunjananje mikroneravnina. Fini kit se koristi u radu sa akrilnim bojama. Za druge vrste boja nema potrebe da se nanosi.

 

Šmirglanje zidova i plafona

Druga bitna operacija posle gletovanja je šmirglanje zidova. A sada ćemo da ponovo ponovimo ovo zato što je to veoma bitno –  zidovi se uvek šmirglaju, bez obzira koliko dobro izgledaju na prvi pogled posle gletovanja. Naš savet Vama je da izbegavate majstore koji ne koriste šmirglu u radu. Nemoguće je dobiti dovojlno glatku i ravnu površinu samo gletovanjem a bez šmirglanja.

 

šmirglanje zidova1

 

U zavisnosti od vrste boje za krečenje koriste se i razne granulacije šmirgle. Nije isto šmirglati zid za poludisperzionu boju i za akrilnu boju. Priprema za akrilnu boju je zahtevnija. Mora se koristiti sitnija granulacija šmirgle (zato što je akrilna boja tankoslojnija) , pažljivije šmirglati, a ako se želi baš visok kvalitet zidova obavezno se koristi fini kit koji daje izuzetno glatku površinu.

Da bi se površine dobro ošmirglale mora se kristiti reflektor za osvetljavanje. Danas se u enterijeru često koriste skrivena svetla i sijalice koje osvetljavaju zidove i plafone pod “nezgodnim uglovima”. Ti nezgodi uglovi su kada svetlost pada paralelno sa zidom, pa doprinosi da se vide i najsitnije neravnine. Zbog toga se koriste reflektori u šmirglanju kao mera da površine budu kvalitetno ošmirglane.

 

Krečenje

Krečenje je poslednja u nizu operacija kod molerskih radova. Krečenje može da se uradi raznim vrstama boja i da se dobiju razni kvaliteti.

krečenje

 

Sada ćemo da podelimo boje u tri osnovne vrste i da objasnimo njihove glavne karakteristike:

Poludisperzivne (poludisperzije) boje su nejjeftinije boje na nasem tržištu. Odlikuje ih to što su otporne samo na suvo brisanje i što prave deblji sloj boje prilikom krečenja. Deblji sloj boje pravi reljef na povrsini, takozvani “tuf”. Posle svakog krečenja tuf se povećava, a može da se anulira samo ponovnim gletovanjem. Prilikom kondenzacije vode na hladnim delovima zidova u prostorijama obavezno dolazi do stvaranja budji ako je prostorija krečena poludisperzijom. Razlog za to je sto poludisperzija nije vodoodbojna kao druge boje i stvara se buđa kad je konstantno navlažena. Zbog toga se ne preporučuje kao završni premaz u prostorijama sa povećanom vlagom i isparenjima.

Perive ili disperzivne boje su otporne na mokro brisanje i boljeg su kvaliteta od poludisperzije. Za njih je karakteristično da ostavljaju manji tuf i tanji je sloj boje prilikom krečenja. Jedan litar boje pokriva veću površinu, boja je tvrđa, bolje prijanja na površinu i samim tim manje su podložne kasnijem otpadanju. Bolje podnose vlažne uslove pa se teže na njima stvara buđa. Mogu da se brišu vlažnom krpom.

Akrilne (latex) boje spadaju u red najkvalitetnijih boja. One ne samo da su otporne na mokro brisanje vec su otporne i na slabije deterdzente tako da je njih moguce prebrisati (oprati) cele i to mnogo puta. Akrilno vezivo koje se nalazi u ovim bojama izuzetno je jako, tako da boja dobro prijanja na zid i ne moze da se skine i nakon dugog niza krečenja. One ostavljaju sasvim mali tuf, skoro neprimetan pogotovo kada se nanose mikrofiber valjcima. Moguće je boju naneti i kompresorom na zid. U tom slucaju nema tufa a zidovi odišu specijalnom lepotom i idealno su ravni. Više o akrilnim bojama možete videti ovde akrilne boje.

Cene molerskih radova

Cene molerskih radova mogu dosta da variraju zavisno od početnog stanja zidova i završnog kvaliteta koji treba da se postigne. Zato smo ponudu radova podelili u pakete zbog lakšeg razumevanja.

 


Osnovni Paket


gletovanje – dva nanosa 1€/m2
šmirglanje zidova sa upotrebom sijalice 0,5€/m2
krečenje poludisperzijom 0,5€/m2

ukupno 2€/m2Standardni Paket


gletovanje – dva nanosa 1€/m2
šmirglanje zidova sa upotrebom sijalice 0,5€/m2
nanošenje podloge za zidove 0,2€/m2
krečenje perivim i disperzivnim bojama 0,6€/m2

ukupno 2,3€/m2Premium Paket


gletovanje – dva nanosa 1€/m2
šmirglanje zidova sa upotrebom sijalice 0,5€/m2
nanošenje podloge za zidove 0,2€/m2
krečenje akrilnim i latex bojama 0,8€/m2

ukupno 2,5€/m2Diamond Premium Paket


gletovanje glet masom – dva nanosa 1€/m2
gletovanje finim kitom i pripremne radnje 1€/m2
šmirglanje zidova sa upotrebom sijalice 0,5€/m2
nanošenje podloge za zidove 0,2€/m2
krečenje akrilnim i latex bojama 0,8€/m2

ukupno 3,5€/m2

 

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? POMOZITE DA I DRUGI VIDE. KLIKNITE LIKE I PODELITE GA NA FACEBOOK-U

 

Tagged: , , ,

Comments are closed.