Lajsne u enterijeru

Kako bismo obezbedili savršene ivice u enterijeru i zaštitili ih od daljih oštećenja često koristimo lajsne – ugaonike. Postoje razne vrste lajsni od raznih materijala i za različite namene. Neke služe da bi se ispravile ivice ili ćoškovi, neke da bi zaštitile ivice od mehaničkih oštećenja a neke da bi dale dekorativan izgled ivica. Sada ćemo da nabrojimo neke od njih.

Ugradne aluminijumske lajsne sa mrežicom i bez mrežice

Ovo je najčešći tip ugradne lajsne koja se koristi prilikom gletovanja površina. Služi da bi se ispravile ivice koje često znaju da budu krive posle malterisanja ili posle raznih restauracija. Kada se molerski radovi završno urade sa krečenjem, ova lajsna se ne vidi jer je prekrivena slojem boje. Kako je od aluminijuma, sprečava oštećenje ivice od daljih mehaničkih dejstva.

Nadgradne ugaone lajsne – ugaonici

Za zaštitu ivica mogu se koristiti i nadgradne lajsne. Nadgradne lajsne su mnogo efikasnije u zaštiti ivica od mehaničkih oštećenja i štite stoprocentno. Jedina mana je da ako su lakirane u neku boju može boja da se skine pri udaru. Zato najviše preporučujemo aluminijumske ugaone lajsne čija je završna obrada eloksaža. Takve lajsne i kad se ogrebu opet se ispod ogrebotine vidi aluminijum a ne neka druga boja. Siva boja aluminijuma se gotovo svuda uklapa bez obzira koje su boje zidovi. Jedan od razloga zašto je to tako je da danas u svakom domaćinstvu postoje i drugi elementi u takvoj boji pa lajsna uopšte ne odudara. Pored aluminijumskih postoje i drvene lajsne koje mogu biti raznih dimenzija. Njihova primena bi trebala da bude više u enterijerima gde postoje i drugi drveni elementi. U suprotnom dosta štrče i ne preporučujemo ih.

 Dilataciona PVC lajsna

Namena ove lajsne je spajanje površina koje se medjusobno razdvajaju i gde veza izmedju ploča nije čvrsta.  Lajsna se ugradjuje ispunom za gipsane ploče a posle toga mogu i da se kreče. Posle obrade ostaje vidan plastični pregib koji ima idealan pravac i koji onemogućava pojavu prslina. Lajsna je posebno pogodna za potkrovlja gde se često javljaju prsline.

Plastične ugradne lajsne novije generacije

No Coat lajsne za zaštitu uglova prave se od ultratvrde plastike otporne i na najače udarce. Postoje više vrsta tih lajsni.

       Ultratrim lajsna je za uglove od 90 stepeni i njome se postiže precizno formiranje ivica. Ugrađuju se preko nanesene ispune za gisane ploče i delimično se gletuju. Na kraju se kreče kao i zidovi bilo kojom bojom.

      Ultraflex lajsna postiže  ugao od 1 do 325 stepeni. Predviđena je upotreba kod zidova sa uglom koji nije prav, a pri tome pruža idealno pravu ivicu. Kod oštećenja zamena dela trake se jednostavno vrši, za razliku od ugaonih šina gde je potrebno neuporedivo više vremena za reparaciju.

       Bullnose je proizvod kojim se dobijaju perfektno zaobljenje ivice što predstavlja projektantski trend. Do sada je zaobljena ivica postizana gletovanjem ili izradom gipsanih lajsni, što je daleko skuplje, komplikovanije, a ivica krivudava. Može podneti i najjače udare, tako da se čvrstina na prezentaciji dokazuje pri direktnom udarcu bejzbol palice po zaštićenom No Coat uglu zida.

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? POMOZITE DA I DRUGI VIDE. KLIKNITE LIKE I PODELITE GA NA FACEBOOK-U

Tagged: , , , ,

Comments are closed.