Boje za specijalne namene

Boje za specijalne namene kao što im i naziv kaže imaju odredjene osobine koje rešavaju neki problem ili imaju odredjeni efekat na zidovima. Kako hemiska industrija napreduje tako se pojavljuju boje i lakovi koji su trajniji i bolji u svakom pogledu od ranijih boja. Sada ćemo da pomenemo neke od tih boja novog doba:

Dekorativne boje

Dekorativne boje imaju zadatak da krase zidove našeg doma. Ove boje ne izgledaju kao obične boje, već imaju svaka svoj dekorativni efekat. Tako na primer zid može izgledati i imati sjaj kao svila, može imati sjajni pesak, može ličiti na mermer, kamen, može svetleti kao fluorescsntna boja itd. Sve ove osobine se postižu odredjenim tehnikama nanošenja i materijalima specijalno pravljenim za taj efekat. U našoj zemlji najpoznatiji je tz. špatolato – imitacija mermera. Kako se obično proizvode od kvalitetnijih veziva, najčešće su perive i dobro se održavaju. Pojedine spadaju u grupu ekstra perivih materijala.

Antinikotinske boje

Antinikotinske boje (boje protiv fleka) se koriste za dosta isprljane, požutele zidove, za blokiranje čadji iz dimnjaka, za masne zidove u pekarama, za sanacije nakon požara, kao i  na drugim zidnim i plafonskim površinama gde preovladavaju fleke. Fleke i mrlje su  brzo i lako rastvorive u vodi i zato ne mogu da se okreče običnim bojama na vodenoj bazi.       se koriste u lokalima, pekarama i drugim objektima gde su zidovi dosta isprljani. Služi i kao boja koja pokriva fleke od prokišnjavanja, masnoce i drugih prljavština. Na uljanoj je bazi tako da zidovi gube paropropustljivost (ne mogu da dišu) prilikom njene upotrebe.

Antifungicidne boje

Antifungicidna – antimikrobna boja (protiv budji i bakterija) preporučuje se za svaki prostor u kome je visok stepen vlage, kao na primer za kupatila, kuhinje, skladišta, podrumske prostorije i slično. Ona u sebi ima supstance koje sprečavaju stvaranje buđi pa su pogodne za takve prostore ili delove prostora gde se stvara buđa. Ponekad se koriste i  sa antifungicidnim premazima koji se nanose pre nanošenja boje.

Boje za visoke temperature

Termoizolacione boje

Termoizolacione boje kao što im i naziv kaže imaju namenu da zidove i prostorije učine toplijim. Kada se dve boje, obična i termoizolaciona, nanesu jedna pored druge i kada se dodirnu rukom odmah se oseti razlika. Termoizolaciona boja ima veću temperaturu od običnih boja. Takva boja je pogodna za površine koje su hladne i gde se stvara kondenzacija zbog hladnih zidova. Termo bojom se postiže izolacija, a zbog toplijih zidova kondenzacija i budja ne mogu se pojaviti. Mogu se naći i za unutrašnje i za spoljašnje zidove.

 

Boje sa mikrovlaknima protiv pukotina

Gumirana boja

Magnetna boja

Magnetna boja daje mogućnost da se postave razni objekti na zid uz pomoć sitnih magneta, tj. da zid služi kao oglasna tabla. Boja sadrži u sebi specijalan feromagnetski materijal koji omogućava prianjanje magneta direktno na zidne površine. Bez problema možete da postavljate crteže, postere, poruke, obaveštenja i da pri tome ne oštetite zid. Boja je namenjena za sve prostorije a posebno za dečije, gde deca mogu na kreativan način da oblikuju magnetni zid.

Boja za školske table i zidove

Osnovna namena ove boje je za reparaciju školskih tabla. Kažem osnovna zato što može da se koristi za bilo koju površinu – zidove, delove nameštaja, dečije sobe, oglasne table, menije i cenovnike itd. Pošto deca vole da crtaju po zidovima eto idealnog rešenja – ofarbati zid ili deo zida gde oni mogu da pišu. Proizvodi se u zelenoj i crnoj nijansi.

 

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? POMOZITE DA I DRUGI VIDE. KLIKNITE LIKE I PODELITE GA NA FACEBOOK-U

Tagged: , , , ,

Comments are closed.