Zvučna izolacija gips pločama

Buka je u današnjem vremenu prisutna svuda. Ima je na ulici, u fabrikama, javnim zgradama i u privatnim stanovima. Potreba za tišinom i udobnim stanovanjem se iz godinu u godinu sve više povećava. Kako da zaustavimo buku i od svog doma napravimo udobno mesto za život?  Zvučnoizolacioni sistemi sa gips tablama je naš odgovor.

Pružamo usluge profesionalne izrade zvučne izolacije i svih ostalih gipsanih (gipsarskih) radova. Naše dugogodišnje iskustvo u završnim gradjevinskim radovima uvek vam stoji na raspolaganju. Ako imate bilo kakva pitanja vezano za naše usluge, pozovite ili pošaljite e-mejl sa pitanjem.

Većina današnjih stambenih objekata nije dobro zvučno izolovana. Razlozi za takvu situaciju su mnogi – od nestručno ivedene gradnje do nepridavanja značaju zvučne izolacije. Zato ne retko, kada su objekti već sagradjeni i useljeni, stanari traže rešenja za propuste i nesavršenosti gradnje. Srećom postoje rešenja koja se mogu primeniti i nakon završene gradnje.

Efikasnost, odnosno visina zvučne izolacije meri se u dB (decibelima). Što veća vrednost dB, to veća izolacija. Na slici ispod su prikazani izvori buke i kolika je njihova  visina buke.

Zvučna izolacija pregradnih zidova

Zvučna izolacija pregradnih zidova može da se uradi na više načina. Pre gradnje treba znati kolika  jačina zvučne izolacije treba da se izvede, pa shodno tome izabrati neki od sistema. Proizvodjač Rigips je za ovu namenu proizveo tablu “Die Blaue” koja ima bolje zvučnoizolacione karakteristike. Ona ne mora nužno da se koristi, ali za vrhunske rezultate je neophodna.

SL.1 – na ovoj slici je pregradni zid sa jednom konstrukcijom koji je obložen jednoslojnim tablama. Ovo je najprostije rešenje i zvučna izolacija ovakvog zida je oko 44dB. Sa Die Blaue i Duo Tech tablom se postiže nekih 50dB.

SL.2 – zidovi sa jednom konstrukcijom koji su obloženi dvoslojnim tablama imaju veću izolaciju i ona iznosi oko 53dB. Kada se umesto običnih iskoriste akustične table (Die Blaue, Duo Tech), izolacija se povećava na 60dB.

SL.3 –  najbolji od svih sistema je sistem sa dve odvojene konstrukcije. Sistem odvojene konstrukcije ne dozvoljava da se zvučne vibracije prenose sa jedne konstrukcije na drugu tako da se postiže velika vrednost izolacije. Ona iznosi od 64 – 67dB za oblaganje sa duplim Die Blaue i Duo Tech tablama, do neverovatnih 76dB za oblaganje troslojnim tablama.

Zvučna izolacija spoljnih zidova

Zvučna izolacija zidova sprovodi se gotovo identično kao i kod pregradnih zidova, stim da se gips table postavljaju jednostrano. Iz tog razloga i sama izolacija je za nijansu manja, mada uvek može dodatnim merama da se poveća na viši nivo.

Zvučna izolacija plafona

Za zvučnu izolaciju plafona, pored običnih i akustičnih tabli koje koristimo za zidove, postoje i table sa perforacijama čija je svrha prvenstveno akustična a potom i estetska. Table na poledjini imaju akustični filc u beloj ili crnoj boji i montiraju se na klasičnu metalnu konstrukciju. Postoje više vrsta perforacija od kojih je možda najlepša zvezdano nebo – na slici ispod. Inače ove table moguće je koristiti i na zidnom površinama. Imaju osobinu filtriranja vazduha koji prolazi kroz otvore na ploči. Knaufova varijanta ove ploče sadrži u sebi zeolit koji prečišćuje vazduh.

Zvučna izolacija cevi

Kanalizacione cevi koje se provlače po stanu često su dosta bučne. Ako se stan nalazi u zgradi i iznad njega postoje dosta stanova, kanalizacione cevi su dosta protočne a samim tim i bučne. Za kvalitetnu zvučnu izolaciju dovoljno je obložiti cevi gips tablama i umetnuti zvučnoizolacionu vunu ili neku drugu zvučnu izolaciju. Pošto buka nastala kanalizacionim cevima nema niske udarne tonove, ovakva izolacija je često sasvim dovoljna.

Takode oblaganje samih cevi zvučnoizolacionim materijalima prilikom ugradnje daje dobre rezultate kasnije. Ovim načinom nije moguće prenositi vibracije i zvukove sa cevi na zidove i plafone pa je izolacija kvalitetnija. Vidite na slici ispod.

 

SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? POMOZITE DA I DRUGI VIDE. KLIKNITE LIKE I PODELITE GA NA FACEBOOK-U

Tagged: ,

Comments are closed.