Akrilne boje ili zašto kupiti skupu boju a ne jeftinu

Prilikom krečenja stana ili dok kupujete boje u farbari sigurno ste čuli za izraz akrilne boje. Verovatno ste i pitali nekad majstora ili prodavca u radnji da vam objasni kakve su to boje. Uglavnom je odgovor većine da su perive i ništa više. Ako želite da saznate još nešto o osobinama i sastavu akrilnih boja za zidove, možete da pročitate u produžetku teksta.

Osnovni sastojci boje

Za većinu nas jedna otvorena konzerva boje izgleda prilično slično kao bilo koja druga, ali ne i za hemičare koji  odredjuju sastojke. Jedna akrilna – latex boja može da ima i po 15 do 20 sastojaka a nekad i više.

Osnovni sastojci boje mogu biti podeljeni u četri grupe:

Pigmenti (toneri, koloranti) – su fino mlevene čestice pomoću kojih se postiže odredjena nijansa boje dodavanjem na mašini ili ručno u kućnoj radinosti.

Smole (veziva) – su sastojci koji učvrste pigmente i drže ih stabilnim kad se boja osuši na zidu posle krečenja.

Rastvarači – su tečnosti koje pomažu da se boja nanese na zid ili neku drugu površinu. Posle krečenja kad boja osuši, rastvarači ispare  i ostaju samo pigmenti i smole. Kod akrilne ili latex boje glavni rastvarač je voda, dok može biti i ulje kod uljanih boja ili neki drugi.

Aditivi – su sastojci koji utiču na odredjene osobine boje. Na primer postoje aditivi protiv budje, protiv smrzavanja boje i mnogi drugi.

Akrilna boja ima bolje pigmente i bolju pokrivnost

Najbolji i najskuplji pigment koji se koristi u proizvodnji boja je titanijum – dioksid. To je beoma čist beli prah izuzetnih karakteristika i svaka visokokvalitetna boja ga ima u odredjenom procentu. Ostali jeftiniji pigmenti se mogu naći u akrilnim bojama ali su više zastupljeni u jeftinijim bojama. Razlika izmedju kvalitetnih i manje kvalitetnih pigmenata je u tome što manje kvalitetne pigmente treba staviti više u boju da bi se dobila ista pokrivnost, pa samim tim se i debljina sloja boje povećava. Zato su visokokvalitetne akrilne i latex boje tankoslojne i sa jednim litrom može da se pokrije i do 14m2, što sa običnim –  poludisperzijom, ne može.

Akrilna boja ima bolja veziva tako da se bolje lepi za površinu i traje duže

Veziva kao što smo rekli imaju zadatak da učvrste pigmente posle isparenja rastvarača i obezbede kvalitetno prijanjanje boje na zid i dugu postojanost boje. Kvalitetna veziva kao što su akrilna na primer, su od sitnijih čestica pa mogu dublje da prodru u površinu koja se boji i samim tim obezbede bolje prijanjanje boje na zid.

Akrilna boja ima veću čvrstinu

Odnos rastvarača (vode u ovom slučaju) i ostalih suvih materija  ključan je za čvrstinu boje. U kvalitetnijim bojama je uvek veći onos suve materije (oko 45%), dok u običnim 30% i manje. Većim procentom suve materije – one koja će ostati na zidu i koja ne isparava, dobija se deblji nanos boje, bolja pokrivnost i izdržljivost.

Kod akrilnih boja može da se menja i stepen sjaja. Sjaj se menja odnosom pigmenata i veziva. Sjajnije boje imaju više veziva u odnosu na pigmente, dok mat više pigmenata u odnosu na vezivo. Zato se i često dešava da sjajnije boje imaju manju pokrivnu moć jer im hvale pigmenti, dok imaju odličnu perivost (mnogo bolju nego mat boje) zahvaljujući većem procentu veziva.

Akrilne boje imaju aditive koji poboljšavaju primenu i kvalitet boje

Razni aditivi koji se ubacuju u boju služe za razne namene. Aditivi protiv budje i plesni ne dozvoljavaju njihovo pojavljivanje nekoliko godina posle krečenja. Postoje aditivi koji omogućavaju dugi rok trajanja, da boja ne peni, da lepo prijanja na zid i da se razliva, da ne smrzne na niskim temperaturama dok se kreči itd.

Da rezimiramo – savremene boje su daleko bolje i trajnije ali i skuplje. Poludisperziona boja   obično traje dve-tri godine dok akrilne mogu deset i više. Kada se uzme broj godina, cena rada i cena farbe akrilne boje su jeftinije od onih koje mislimo da su jeftinije. Pojedine firme daju garanciju da akrilna boja neće da promeni nijansu deset godina što je bitno kod nekih objekata. Često u farbarama se prodaju boje koje imaju donekle osobine akrilnih boja, koje su jeftinije, a koje prodavci predstavjaju kao akrilne. Akrilna boja koja koja ima dobru perivost i postojanost na našem tržištu mora da košta oko 1evro/m2. Ispod te cene mogu da se nadju perive boje ali nižeg kvaliteta. I kod kupovine boja važi staro pravilo da koliko se plati toliko može i da se dobije kvaliteta.

 SVIDJA VAM SE OVAJ ČLANAK? POMOZITE DA I DRUGI VIDE. KLIKNITE LIKE I PODELITE GA NA FACEBOOK-U

Tagged: , , , ,

Comments are closed.